söndag 12 oktober 2014

Trotts att metrologerna fortfarande talar om sommar i Skåne, så märker man att Hösten gör sig påmind. . .

Vi är snart inne i mitten av Oktober månad efter lite kylslagna mornar så strålar solen och värmer upp dagen. Höst och vinterkläderna får hänga kvar i sin påsar i garderoben ett tag till.

Idag är det den 12 Oktober, frugan envisas med att hänga ute i solstolen i Borggården för att lapa i sig de sista solstrålarna och D-vitaminerna i dessa  vackra Oktober dagarna.
Själv har jag tagit mig hem efter en runda i staden, blev påmind om att man är uppe i åldern, även om det i är speciellt märkbart.
Passerade Stadshallen såg att dom hade Kommunen hade Seniormässa där, så nyfikenheten gjorde att jag tog mig in för att informera vad dom gör för oss äldre.
Massor av folk hade uppmärksammat kallelsen, men oj vad många rullstolar och rullstolar som tog upp plats i gångarna, vilket gjorde att det var svårt att ta sig fram.
Man kände sig nöjd med att man är pigg som en i de yngre åren, när man gick runt och snappade till sig hur mycket kommunen egentligen gör för oss som blir till åren komna.

Väl ute på stan blev det till lite fönstershopping innan jag äntligen tog plats hos min Frisör för att få lite stil på huvudets översta del, det blev att jag behöll min sommarfrisyr lite till innan jag går över till Vinterfrissan.

Väl hemma efter en lite orolig färd med bussen,
den kvinnliga chauffören, lyckades att klämma sina fingrar i sitt säte vilket orsakade att en av hennes långa vackra naglar blev skadade, färden blev minst sagt orolig, okoncentrerad då där skulle pratas i telefon och letande efter ett förband, så det var upp och ner i sätet innan hon tog sig ann en lugnande färd till ändhållplatsen.

När jag närmade mig vår entré slog en underbar doft emot mig, här var nog igång i köket, jo mycket riktigt här hade lagats goda rätter medan jag flanerade nere i centrum.
Det blev till inbakad Paprika med någon fyllning, samt en annan kötträtt inlindad i Bacon.
Mumms Filibabba
som han kocken i Tv reklamen säger när han tillagar sina rätter, ja ni ser vilka kunskaper jag har om och i köket, det är inte konstigt att jag får hålla mig därifrån.
Fick besök av Barnbarnet Patrick med familj för hjälp med att sätta fast den nya Tv på väggen, då den stod lite rangligt på bänken. Detta blev till att dom gärna ville stanna och smaka på kötträtten.
Efter deras besök visade det sig att där inte var något kvar, jag kan konstatera att frugan min fortfarande har en kocks kvalité när det gäller.

Nu har jag tagit mig ut i uterummet
för att fortsätta med min blogg, solen värmer skönt, frugan ligger kvar i Solstolen, är mätta och belåtna.
Blicken vandrar ut över den mätta växtligheten i Borggården, den vackra sommaren har gjort att det har växt till sig ordentligt, "MEN" höstens nalkande syns lite här och var, bladen har börjat skifta i höstens vackra färger. Körsbärsbenveden är ute först med att fälla sin bladprakt, Vinrankorna har gjort sitt för i år och tack för det.
Det blev till många härliga klassar med  söta vindruvor, som nog gladde fåglarna mest.


Blicken vandra ut över min nyansade häck,
Jag har klippt ner den och in den för att vi till våren skall få mer glädje av den stora rabatten ute i sluttningen. här ute ser man inte längre några bara jordytor här har det växt, så det blir till att klippa in lite så det inte ser för vilt ut.
Ser att vår ena Magnolia fortfarande visar upp ett par enstaka blommor, dessa skulle nog inte ha kommit i år, utan det var nog Vårens blomma.

Vår Nerium blommar också sparsamt, har blommat rikligt i tre färger, är nog någon samplantad växt jag kommit över.
Vi har haft riktigt stor glädje av växtligheten i sommar, allt har bjudit på sin pampiga blommor,
Algarve kaktusarna (Barnbarnsbarnen till min stora växt som gick bort efter sin blomning) har också ränt i vädret.
Rosorna (Engelska Austin) samt några andra har bjudit på sina dofter, Pionerna likaså.

Dom Botaniska Pelargonierna
har varit stora som buskar i all världens färger, dessa har jag klippt in och tagit sticklingar som jag nu skall driva fram till frugan, det är en av hennes favo blommor. skall stå på fönsterblecken till våren i sina lådor.
Sen har vi våra ståtliga Olivträd här inne på Borggården, har växt till sig ordentligt efter att dom blev omplanterade i större baljor.

Nu har vår Ligusterhäck blivit höstfriserad, men skjuter fortfarande nya skott, likaså har jag plantat höstlökar av olika vårblommor, tulpanner, Narciser mfl. kommer inte ihåg och fler skall ner när jag hittar en plats för dom.
På Posten ligger där ännu en låda som skall hämtas får se vad där är i den.

Så mina vänner här Fb,
årets blomning har varit fantastisk likaså tillväxten, nu får bara hoppas att vintern inte blir alltför hård utan att vi även till nästa år skall kunna glädjas än mera.
Ha nu en skön höst, vintern kan vi inte råda över, jag har satt upp mina småholkar, laddat mina foderbord, fiskarna  dammen hoppar fortfarande på ytan.
Så ses och hörs vi till våren när Solen börjar värma oss och växterna, ha det hälsar och önskar han ni vet !!!
Havemanden /trädgårdstoken, Stig.

Inga kommentarer: