torsdag 6 oktober 2011

Det skulle vara en längre bloog på vad som vi varit med om i sommar med inlagda bilder, men det går inte att lägga in bilderna i ett collage. Så ni får nöja er med lite om Botaniska trädgården i Lund. Inte dåligt inte. sen lite av vad som hände i helgen. . .



Botaniska Trädgården -  med Botans vänner. . .          
                                                                            
Jättekastanj-Ät bara.
Lovade att återkomma efter att jag varit och lyssnat på Botans vänner. Det var en givande kväll på ny öppnandet av Botans vänner ett bra föredrag av Maria Widén som har 21 års erfarenhet på Botan och många resor runt i världen trädgårdar
framhöll en i Thailand som stack fram.
Till hjälp har Marie åtta personer för att få det att gå runt på Botan, två av dessa var Sofie Olofsson och Helen Persson, som var med om att visa runt i växthuse
Är du intresserad av Botan så kan du gå in på
 www.botaniskatradgarden.se här kan du klicka dig fram och följa upp vad som händer och vad som framtiden skall ge. En bok skall oxå komma, minns jag inte helt fel så var det utgivning 2012 och skall heta "Det gröna hjärtat".

Önsketänkande eller blir det så.
2016 - 2017 skall Botan  fira 350 år, deras högsta önskan var att kunna visa upp ett nytt större växthus, även i tillbyggnaden skulle man kunna ha en mer omfattande servering, samt en del i byggnaden skulle kunna vara någon form av butik, för försäljning av fröer, böcker, växter.
Vacker Kalla utan för drivhuset.
Orkidéer-huset.
Álgave-kaktus i ökenhuset.
Önskemålen för framtiden var även att man skulle jobba för att få privatpersoner och företag att vara givmilda. Kunna sätta in stor eller liten slant på PlusGiro 900188-4. Forska Lund samt ange BOTAN på inbetalningskortet.
Det var väl i stort vad som var samtalsämnet för denna första kväll av nya " BOTANS VÄNNER ."

Nyinköpta trädgårds-böcker jag kommer att fördriva tiden med i höstmörkret . . .
Wij Trädgårdar, en vision i Ockelbo av Lars Krantz. samt Susanna Hultin och Gunnel Carlsons bok.
Största TRÄDGÅRDSHJÄLPEN om skadedjur & ogräs, två böcker i en.

Lördag den 9 Oktober.
Den Kloka Ela studerar vad hon har
skrivit.
Oj vad man fick vara i gång denna eftermiddag,vi hade lovat  hålla öga med Patrick och Lindas två små flickor, små ! nä dom börjar bli stora nu, det fick vi känna på, många viljor. Inte tog dom någon hänsyn till att jag hade ett övergående ryggskott, eller att Annelise inte har dom krafter kvar.
Annelise och Felisia i tankar.
Men det  fixade sig, väl hämtade så var vi rent utslagna, det blev till tidig säng-gående och en halv-timma på spikmattan.


Söndag morgon den 10 Oktober.
Hade sovmorgon när jag slog upp dom blå, så sken SOLEN med full intensivitet.
Öppnade FB - blev överöst med brev om att Skåne, vår sydligaste del av landet hade drabbats av frost ! Fick fart på, tänkte det kan inte vara sant, jo många av våra vänner hade varit utsatta för detta.
Brått-om ut för att kolla mina Medel havsväxter ! Men dom borde väl tåla ett par frostgrader, det blir dom utsatta för där nere med i bland.
Fick som tur var in min vackra mörkröda Bourgonvilla, Den var för tung för mig så Patrick fick lyfta in den.
Typisk frost-tid brukar alltid vara runt den 17 November, då stordottern fyller år, det är en stående barometer.

Det är kanske dax-att stalla in växterna.
Får kanske planera uterummet för att få in allt, det blir svårare år för år. Växterna står inte still, dom växer blir bara större och större. Vad gör man när man inte kan husa dom längre ? Får väl tänka till-Botaniska trädgården kanske vill överta dom för att fylla sitt nya drivhus med dom.
Hade väl varit tänkbart med en skyllt som talar om vem som skänkt växterna.

Det var allt för dom pengarna. . .



Inga kommentarer: